8 Adımda 3 Boyutlu Tarama Datanızı 3 Boyutlu Figürlere Dönüştürün
8 Adımda 3 Boyutlu Tarama Datanızı 3 Boyutlu Figürlere Dönüştürün
Bu yazımızda ham 3 boyutlu taramanızın ne kadar zamanda 3 boyutlu figürlere dönüştüğüne kısa bir bakış yapacağız.
3Boyutlu figür işine girenlerin ilk önce gözden kaçırdıkları olay ham 3 boyutlu taramanın düzeltilmesi işlemi. Taramanın düzeltilme işlemi bir modelci tarafından 4 ila 7 saat içinde gerçekleşiyor. Bu işlemi atlamak yada kolaylaştırmak için twindom‘u kullanabilirsiniz. Veyahut structurekamarasını kullanabilirsiniz. Bu iki araç size farklı yolardan aynı datayı iletiyor. twindomda platform kuruyorsunuz aynı anda 100 fotoğraf alıp anlık yakaladığı datadan modelinizi çıkartıyor. Structure da ise taranacak kişinin yaklaşık 1 dakika sabit durması gerekiyor. Tarayan kişi ise taranan kişinin etrafında yaklaşık 100 adet fotoğrafı dolaşarak topluyor. İki teknolojinin birbirine göre avantajı ve dezavantajı var.
Twindom un ne kadar taşınabilir yapılmaya çalışılsada taşınma sorununa structure kadar iyi bir çözüm getirmiş değil. Öbür yandan structure sabit duramayan hayvan veya küçük çocukların taramasını almakta zorlanıyor. Çünkü structure da datanın kıpırdamaması gerekiyor. Çok az kıpırdamaları tölere edebiliyor sadece. İki teknolojide modelciyi uğraştırmamak ve zamandan tasarruf etmek için geliştirdikleri yazılımlarla etraftaki gereksiz görüntüleri temizleme işlemi yapıp ve modeli daha keskinleştirip neredeyse 3 boyutlu figür çıkar basımına uygun hale getirmekteler. Bazen bazı bölgeler gölgeli kalmakta oralara photoshop da 5dk lık müdahale ile halledebiliyorsunuz. Bu yöntemlerle 3 boyutlu modelin hazırlanması ortalama 1 saate düşmekte.
Twindom ve Structure programları olmadan ham taramanın 3 boyutlu figüre dönüşürken ki gereken adımlar
1. Kaba 3D taramanın bilgisayar tarafından işlenmesi (2 ile 8 saat arası)
2. İşlenmiş datanın modelciye gönderilip üzerinde uğraşması (1 ile 6 saat arası)
3. Modelin istenilen boyuta ölçülendirilmesi (5 dakika)
4. Modelin 3Boyutlu yazıcıya iletilip üretimin başlatılması (20 dakika)
5. Modelin makinada üretilmesi (3 ile 20 saat arası)
6. Modelin makinadan çıkartılması (15 dakika)
7. Üretimden sonraki model üzerindeki işlemler (30 dakika)
8. Paketlenmesi (10 dakika)
1. Ham 3D taramanın bilgisayar tarafından işlenmesi
Bütün 3Boyutlu figür üreticileri, tarama dosyasını direk modelciye göndermeden önce ön işleme tabi tutma işini yapmasada günden güne yaygınlaşmakta ve yapılmakta. Bu işlem modelleyecek kişinin işini baya ölçüde kolaylaştırmakta. Geriye kaymış görüntünün yerine oturtturulması yada bazı bozuk parçaların düzeltilmesi işlemi kalıyor sadece. Ne kadar kaba taramayı programlarla düzeltmek uzun süresede modelcinin uğraşmasından daha kolay ve daha az maliyetli oluyor.
2. İşlenmiş datanın modelciye gönderilip üzerinde uğraşılması
Modelci model üzerindeki düzeltmeleri Zbrush, Maya, 3DS Max gibi programlarda gerçekleştirip üretilebilir hale getirmektedir. Taramanın kalitesine göre modelci 1 ile 6 saat arasında bir zaman harcamakta. Lakin bilgisayar tarafından işlenmiş data üzerinde uğraşılan zaman çok daha kısa olmakta.
3. Modelin istenilen boyutlarda ölçülendirilmesi
Modeli makinanın arayüz programına basitçe yerleştiriliyor ve arayüz programının yardımı ile üretilmesi istenilen ölçülere getiriliyor.
4. Modellerin arayüz programında tablaya yerleştirilmesi
Modelleri güzelce birbiri içine geçmeyecek şekilede yerleştirmeniz gerekiyor. Aksi taktirde objeler birbiri içine geçmiş bir şekilde üretiliyor. Arayüz programı iki obje birbiri içine geçmiş birşekilde diye uyarı vermemekte.
5. Modelin 3boyutlu yazıcıya iletilip üretiminin başlatılması
Makinayı bir kere başlattınız mı üretimin sonuna kadar beklemeniz gerekmekte. Üreteceğiniz objenin boyutuna bağlı olarak üretim süresi 3 ila 20 saat arasında değişmektedir. Makinanın hata yapma olasılığından dolayı bir kaç saatte bir makinanın düzgün çalışıp çalıştığını kontrol etmekte fayda var.
6.Üretilen objelerin yazıcıdan çıkartılması
Üretim bittikten sonra yazıcıyı 2-3 saat açmamanız gerekiyor. Sebebi ise ürünlerin kurumaya ihtiyaç duymaları. Çıkan ürünler çok kırılgan olduğu için dikkatli olmalısınız yoksa tekrar üretmeniz gerekir. Ve bu size maliyet olarak baya yük getirir. Bunun maliyetini güzel hesaplamalısınız.
7.Üretim sonrası teslim edilebilir hale getirmek için yapılan işlemler (Post process)
Üretilen obje katmanlı bir şekilde üretildiği için ürünü üzerinde çizgiler oluşmakta o çizgileri götürmek için sünger zımpara ile çıkan ürünü dikkatlice zımparalamak gerekiyor ki daha güzel bir hale gelsin. Zımparalama işlemi bittikten sonra objenin yapıştırılması gerekiyor. Colorbond denilen ve bu iş için üretilmiş yapıştırıcıyı objeye uyguladığımızda obje asıl rengine ulaşıyor ve daha az kırılgan hale geliyor.
8.Kargolanması
Herşey tamamlandığında kargolanmasıda önceki adımlar kadar önem arz ediyor. Eğer teslim sırasında obje kırılırsa bütün işlem baştan tekrarlanmak zorunda kalıyor.
Sonuç;
Görüldüğü üzere renkli figürünüzü oluşturmak en az 2 gün sürmekte ve üretimdeki bir hata sürecin baştan başlamasına sebep oluyor.